Scroll Top

NIEUWBOUW VOOR
STUDENTEN EN STARTERS
THE Y DEN HAAG

Op de plek van het oude Sigmakantoor naast de Haagse Toren, ook wel Strijkijzer genoemd, is een gebouw met 303 studenten units, 153 starterswoningen, 1400 m2 commerciële ruimten en een parkeergarage gerealiseerd. BURO NICO heeft in opdracht van AAArchitecten het projectmanagement hierbij verricht.

Aan de spoorzijde vormt een 20 meter hoge “strip” de begeleiding van het spoor en mondt uit in een 70 m hoge “toren” aansluitend aan Het Strijkijzer, een 132 m hoge woontoren. Een hoge 51 meter “schijf”, aan het Stationsplein, vult de ruimte tussen deze “strip” en Het Strijkijzer en vormt tevens de verbinding tussen beide volumes. De toevoeging van de “toren” zorgt voor functionele en visuele verdichting aan de spoorzijde en haalt Het Strijkijzer uit zijn stedenbouwkundige isolement. Het complex, samengesteld uit individueel herkenbare bouwdelen, vormt in architectuur en functie een samenhangende stedenbouwkundige toevoeging aan de stad.

De ingewikkelde logistieke opgave, beperkte bouwlocatie, het aanwezige talud van de spoordijk en de hoge geluidsbelasting, vormden een grote uitdaging bij de realisatie van dit hoogstedelijke bouwplan. Aanvankelijk was het project veel kleiner in omvang en bestond met name uit seniorenwoningen. Als gevolg van de crisis werd de woningcorporatie eerst gedwongen om te gaan aanbesteden en moest daarna alsnog de ontwikkeling stilzetten. Uiteindelijk werd Stebru Transformatie, die als winnaar uit de aanbesteding gekomen was, zelf de ontwikkelaar van het project. Door de vastberadenheid van alle partijen heeft het uiteindelijk tot een succes geleid.

logo-nieuw-390x211-2 (Demo)
BNA_Keurmerk_NL (Demo)
© Disclaimer en copyright Buro Nico | DNR2011 | CR2013 | Privacyverklaring