SCHETSONTWERP
ATELIER DUO ART
CAPELLE AD IJSSEL

Het atelier is gevestigd in de voormalige ds. Bogermanschool in de Zeeheldenbuurt-West in Capelle aan den IJssel. Het internationaal opererende kunstenaarsduo bleken niet alleen behoefte te hebben aan meer werkruimte maar iedere ook aan een ander type werkomgeving. Beide wilde een eigen werkruimte maar hij wilde vooral openheid en zichtbaarheid en zij wilde meer beslotenheid en privacy. Gekozen is om de uitbreiding te situeren op het binnenterrein. Uit de modellen studie kwam model 2 als beste naar voren. De beide ateliers zijn hierin tegen elkaar geschoven met een entree aan de noordzijde en uitzicht naar het groene plantsoen aan de zuidzijde. Door deze ligging is een openbaar toegankelijke voetpad over het gebouw heen mogelijk en vormt een verbinding tussen het plantsoen en de openbare weg aan de noordzijde.

Het atelier voor haar is een rechthoekige en volledig gesloten bouwmassa van schone beton. De ruimte voor hem is daarentegen een volledig transparant atelier opgetrokken uit glazen gevels en dak. Op de scheiding van de beide ateliers is het voetpad aangelegd welke via trappen aan weerszijde bereikbaar is. Op de gesloten betonnen ‘doos’ is een openbaar daktuin voorzien en vanaf het voetpad is door het glazen dak van de glazen ‘doos’ zicht op het werk van hem mogelijk. Door de eigentijdse en tijdloze vormgeving van de uitbreiding wordt respectvol omgegaan met de voormalige school uit begin 1900 en geworden tot plek waar meerdere ‘werelden’ bij elkaar komen.

logo-nieuw-390x211-2 (Demo)
BNA_Keurmerk_NL (Demo)